Med je prírodná sladká látka produkovaná včelou medonosnou (Apis mellifera) z nektáru rastlín, výlučkov živých častí rastlín alebo výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel.
Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka známou svojimi liečivými účinkami. Má mnoho prívlastkov a pomenovaní – tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota je najstaršie sladidlo, ktoré nám príroda dáva. Bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov. Jeho antibakteriálne účinky a liečebné schopnosti uznávali aj antickí Gréci, a po nich Rimania.
Nakoniec, aj naši predkovia sa posilňovali medovinou a využívali med ako domácu medicínu. A už vtedy vedeli, že med má pozitívne účinky aj na zažívací trakt človeka.
Zloženie medu
Špecifické zloženie medu závisí najviac od kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index.
Typické zloženie medu je nasledovné:
fruktóza, ovocný cukor 35 – 40 %
glukóza, hroznový cukor 30 – 35 %
voda 10 – 15 %
minerálne látky a stopové prvky – draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
vitamíny – B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
organické kyseliny – glukózová, citrónová, jablčná
ďalej aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ.
Potrebné minerály
V mede sa nachádza aj veľké množstvo minerálov. Okrem selénu sú v ňom prakticky všetky stopové prvky nachádzajúce sa bežne v prírode. Medzi najdôležitejšie patrí draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Ak ho budete jesť, nemusíte kupovať drahé výživové doplnky.
Druhy medov
Vyhláška o mede č. 41/2012 Z. z. delí med na:
kvetový (agátový, slnečnicový, repkový, lipový),
medovicový (smrekový, jedľový),
zmiešaný (lesný, horský).
Účinky medu na ľudský organizmus
vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu sa radí med medzi „superpotraviny“
pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
posilňuje imunitný systém
pomáha liečiť vírusové ochorenie
používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch
vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
podporuje trávenie
zbavuje telo jedov
má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku, aplikujte sa pred spaním
na zmiernenie migrény
pomáha pri problémoch so srdcom
pri vonkajšom použití má veľmi dobré schopnosti
lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
čistí pleť, napríklad pri akné
je súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy
medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná
zjemňuje popukané pery
je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu
Dôležité vedieť
Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu.
Med vrátime do tekutého stavu zahriatím v teplej vode maximálne do 42 ℃.
Ak chcete aby zostali v mede zachované všetky jeho liečivé vlastnosti nezohrievajte ho.
Med ako biologicky vysokohodnotná potravina sa využíva
v zdravej výžive pre deti a dospelých,
vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle,
v ľudovom liečiteľstve,
v mliekárenstve a pekárenstve,
pri výrobe medoviny, pálenky.
MEDOVINA
Medovina čiže medové víno je starobylý nápoj, ktorý vzniká kvasením roztoku medu a vody pomocou kvasiniek a následným zrením pri nízkej teplote. O pití medoviny našimi slovanskými predkami existujú písomné záznamy už zo staroveku a stredoveku a všeobecne sa pokladá za najstarší alkoholický nápoj našich predkov. Slovensku patrí prvenstvo vo výrobe najkvalitnejšej medoviny na svete, o čom svedčí množstvo ocenení na prestížnych včelárskych súťažiach. Minimálny obsah alkoholu v medovine je 11%.
Podľa výslednej sladkosti sa medovina delí na: suchú (20 – 24 °NM) a sladkú (28 – 32 °NM).
Podľa výrobnej technológie sa medovina ďalej delí na medovinu varenú a medovinu vyrábanú za studena.
Tradičná medovina
Tradičná medovina je čistá prírodná medovina vyrobená len z medu a vody bez prídavku ďalších príchutí. V chuti a vôni prevláda med z ktorého je medovina vyrobená. Je to najcennejší druh medoviny, keďže je najprirodzenejšia bez vedľajších chutí a prímesí a prípadné jej nedostatky sa nedajú zakryť bylinami, koreninami, šťavami či sirupmi. Zvyčajne je aj najdrahšia a medzi znalcami vín najuznávanejšia.
Bylinná, korenená medovina
Bylinná resp. korenená medovina (Metheglin alebo Hippocras) je medovina vyrobená s prídavkom bylín a (alebo) korenín. Charakter týchto medovín býva v závislosti od receptúry viac či menej ovplyvnený množstvom a druhom použitých bylín resp. korenín. Používa sa napr. prídavok mäty, echinacei, škorice, klinčekov, muškátového orecha, chili, zázvoru, badiánu, pomarančovej kôry, koriandra, vanilky a pod.
Ovocné medoviny
Ovocné medoviny sú medoviny vyrobené s prídavkom ovocia alebo ovocných štiav. Výhodou týchto medovín je fakt, že ovocie so sebou prináša množstvo živín potrebných pre kvasný proces. Z najznámejších ovocných medovín poznáme:
Jablková medovina (Cyser) je medovina vyrobená s prídavkom jabĺk alebo jablkovej šťavy.
Hroznová medovina (Pyment) je medovina vyrobená s prídavkom hrozna alebo hroznovej šťavy.
Ovocná medovina (Melomel) je medovina vyrobená s prídavkom ovocia (okrem jabĺk a hrozna). Ovocie je pridané buď vo forme šťavy alebo nakrájané na časti. Používajú sa napr. čierne ríbezle, moruše, čučoriedky, čerešne, višne, šípky a pod.
Medovina so sladom, chmeľom alebo pivom (Braggot)
Medovina s prírodnými ovocnými arómami alebo sirupmi (mandľová, orechová a pod.).