SLOVENSKÝ
ZVÄZ VČELÁROV

Včelí peľ

Peľ je jemný prášok ako materiál vyrobený z kvitnúcich rastlín a zozbieraný včelami. Peľ je samčia pohlavná bunka rastlín, ktorá vzniká v peľnici kvetov. Kvetinové pele obsahujú koncentrácie fytochemikálií a živín a sú bohaté na karotenoidy, flavoniody a fytosteroly.

Podľa spôsobu získavania rozoznávame obnôžkový a plástový peľ, podľa spôsobu spracovania mrazený, sušený, lyofilizovaný a fermentovaný peľ.  Jedným zo spôsobov spracovania čerstvého obnôžkového peľu je jeho pridanie priamo do medu.

Včelí (obnôžkový) peľ je produkt včiel. Je to peľ, ktorý včely pozbierali z kvetov a upravili ho výlučkami svojich žliaz a medových vačkov. Rozlišujeme tri druhy peľu:

  • rastlinný, čiže kvetový, ktorý sa uvoľňuje z peľových komôrok rastlín a nie je žiadnym spôsobom spracovaný
  • úľový (fermentovaný), nazývaný aj „včelí chlieb“, ktorý už prešiel hydrolýzou neredukujúcich cukrov a mliečnym kvasením v plástoch, tento je z hľadiska výživy najhodnotnejší
  • obnôžkový - „včelí peľ“, ktorý včely pozbierali z kvetov a upravili ho výlučkami svojich žliaz a medových vačkov. Práve pre tento peľ sa používa označenie včelí peľ

Peľ nazývajú mnohí včelári včelím chlebom, pretože obsahuje veľké množstvo bielkovín, dusíkaté látky, ktoré včely potrebujú pri príprave kŕmnej kašičky pre plod a matku. Pre včelára platí zásada dbať na to, aby včely nikdy netrpeli nedostatkom peľu.

Včelí peľ má blahodárny účinok aj pre človeka a je vhodným doplnkom výživy. Rôzne druhy peľu majú aj rôzne množstvá stráviteľných bielkovín, esenciálnych aminokyselín a má viac proteínov, minerálov a vitamínov ako mäso.

Využitie peľu

  • v potravinárstve v natívnom stave ako prípravok do cereálnych výrobkov, tyčiniek, sladkostí, medu, masla a mliečnych výrobkov,
  • pri liečbe najmä problémov prostaty, na povzbudenie organizmu, pri neuspokojivej činnosti srdca, pečene, žlčníka, žalúdka, pri málokrvnosti, ťažkostiach v prechode, cukrovke a pri prejavoch starnutia,
  • v kozmetickom priemysle najmä v pleťovej kozmetike.

Liečebné účinky peľu

Vo všeobecnosti je peľ , v porovnaní s viacerými klasickými potravinami pre ľudí, bohatý na bielkoviny, má nízky obsah tuku a je bohatý na minerálne látky a vitamín:

- podporný prostriedok imunitného a nervového systému,
- pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe,
- pri chudokrvnosti z nedostatku železa,
- pri chorobách pečene,
- po žltačke, pri cirhóze,
- pri chronickom zápale prostaty, po operáciách prostaty,
- pri srdcovo cievnych ochoreniach,
- pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev,
- spomaľuje procesy starnutia,
- rehabilitačný prostriedok po operáciách a chorobách,
- pri nechutenstve a úbytku hmotnosti,
- pri poruchách telesného a psychického vývoja,
- pri ochoreniach kože, kĺbov, očí,
- pri poruchách spánku, depresiách vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6,
- môže chrániť pred sennou nádchou, ktorá zapríčiňuje astmu.

Chemické zloženie peľu:

  • bielkoviny 14 – 55 %
  • cukry 15 – 30 %
  • tuky 0,1 – 5 %
  • voda (v čerstvom peli) 20 -25 %

ďalej enzýmy, vitamíny, popoloviny, nukleové kyseliny, organické kyseliny, farbivá.

Upozornenie: Včelí peľ je alergén, užívanie včelieho peľu konzultujte so svojim lekárom, prípadne skúseným včelárom.

Slovenský zväz včelárov je občianske združenie, ktoré združuje chovateľov a priateľov včiel.
16 127
Včelárov
249 915
včelstiev

Krajské regionálne zložky SZV

SEKRETARIÁT SZV
Telefón
0903 296 86502/69 30 79 24
Po – Pia 8:00 - 15:00
Svrčia 14, 842 08 Bratislava
Slovenský zväz včelárov | Copyright © 2007-2021 | www.vcelari.sk | Ochrana osobných údajov
byvisinility