SLOVENSKÝ
ZVÄZ VČELÁROV

Slovenský med priamo od včelára

Slovenské včelárstvo je v ohrození nie len čo sa týka klimatických zmien, ale aj z hľadiska nekontrolovateľnému globálnemu obchodu. Tie reality momentálne sú asi také, že v obchodnej sieti nemáme pravý Slovenský med. Medy ktoré sú tam, sú zmesi medov z východu Európy a z Ázie, ktoré nezodpovedajú ani kvalitou, ani výživovou hodnotou Slovenskému medu.

Na druhej strane ich cena je devastujúca pre producentov na Slovensku pretože nepokrýva ani ich výrobné náklady. Toto nakoniec v konečnom dôsledku môže ohroziť existenciu komerčne zameraného včelárstva na Slovensku a to nie je len vec včelárov, pretože včelárstvo a včely nie sú len záležitosť včelárov, ale celej biodiverzity a celej krajinotvorby, ktorá je prepojená zase na turistiku.

Čo s týmto mienime urobiť!

Európska Únia vydala nejaké opatrenia, aby do dvoch rokov bolo povinne na etikete uvedené zloženie medov z jednotlivých krajín. Do štyroch rokov sa má vytvoriť certifikovaná metodika na odhalenie pravosti medu. Do tej doby musíme niečo podniknúť, aby sme naozaj neodnaučili Slovenského zákazníka v obchodnej sieti na chuť Slovenského medu.

Preto prichádzame s myšlienkou takej značky ktorá hovorí „Slovenský med priamo od včelára“, alebo v konečnom dôsledku „Náš med“, ktorý bude vysledovateľný tak, že na etikete bude QR kód vlastnej včelnice včelára a zákazník bude môcť vidieť včelnicu včelára a vystopovať konečného producenta toho medu ktorý on kupuje. Konečným cieľom je tak, aby na etikete bol uvedený producent, vlastný včelár pod ochrannou známkou „Slovenský med priamo od včelára“. Dôležité je, aby sa pravý Slovenský med dostal na pulty obchodov, ale tak aby bol vysledovateľný jeho producent. Na etikete bude uvedené meno včelára, ochranná známka „Slovenský med priamo od včelára“ a QR kód, ktorý pomocou mobilného telefónu, dovedie zákazníka až na jeho včelnicu.

Samozrejme náklady s tým spojené, ako napríklad propagácia (práve teraz začína billboardová kampaň ako prvá), vytvorenie databázy, vytvorenie portálu producentov a marketing pre verejnosť. To všetko bude niesť Slovenský zväz včelárov. Treba poznamenať, že toto nie je zase prístupné pre všetkých. Že to nebude voľné. Ten ktorý to bude chcieť absolvovať, musí si dať skontrolovať kvalitu medov, musím mať minimálne registrovanú medáreň a musí dostať tú ochrannú známku na základe výsledkov laboratórnych. Či ten jeho med zodpovedá kvalite a podmienkam pre slovenský med ktoré sú prísnejšie ako v Európskej únii.

Slovenský zväz včelárov je občianske združenie, ktoré združuje chovateľov a priateľov včiel.
16 127
Včelárov
249 915
včelstiev

Krajské regionálne zložky SZV

SEKRETARIÁT SZV
Telefón
0903 296 86502/65 42 14 60
Po – Pia 8:00 - 15:00
Svrčia 14, 842 08 Bratislava
Slovenský zväz včelárov | Copyright © 2007-2021 | www.vcelari.sk | Ochrana osobných údajov
byvisinility